Sve o orgazmima

Savjeti za bolji seks, Video prilozi, Prvi koraci u seksualnosti

Orgazmi su odlični, no jesu li potrebni za dobar seks?

Ne. Uopće ne. A da se ne fokusiramo toliko na orgazme, mogli bismo još više uživati u seksu. I ironično, možda bi mnogo više žena lakše doživjelo orgazam.

Naravno, super je doživjeti orgazam tijekom seksa. I muškarci obično ga dožive. Istraživanja pokazuju da 85% muškaraca doživi orgazam gotovo svaki put kad seksaju. Kod žena je taj postotak manji.

Pogotovo ako seksaju s muškarcima.

Mnoge žene kažu da uživaju u seksu čak i ako ne dožive orgazam. Predigra im stoga znači mnogo više.

Kako žena zna da je doživjela orgazam?

Kakav je osjećaj kod ženskog orgazma? Često je odgovor: "znat ćeš kad se to dogodi". Ali znam da ovo nije dobar odgovor, pa ću to pokušati objasniti primjerom.

No prije toga moram ti reći da se orgazmi mogu međusobno razlikovati. To može biti klitorisni, vaginalni ili neki drugi orgazam. No najčešće žene dožive klitorisni orgazam.

Kad doživiš klitorisni orgazam, mišići tvoje rodnice, kao i mišići maternice i anusa, počinju se stezati. Prosječni ženski orgazam traje trinaest do pedeset i jedne sekunde. Međutim, nisu svi orgazmi uvijek jednako intenzivni. Neki dan mogu biti više, neki dani manje.

Kakve veze kihanje ima s orgazmom?

Mnoge žene kažu da je klitorisni orgazam usporediv s osjećajima kada kišeš. Sto puta manje intenzivno, naravno, ali ipak.

Kad ti dođe kihanje, osjećaš trnce duboko u nosu. Ovo trnci dolazi u valovima, sve više na površinu. I znaš, kako ponekad taj osjećaj odjednom nestane? Pa to ne želiš, pa zastaneš na neko vrijeme i usredotočiš se na trnce kako ne bi nestalo. Nakuplja se i nakuplja sve dok se ne opusti. Kao otvaranje limenke kokakole. Ugodno se širi po cijelom tijelu, a osjećaj trnaca se širi po nosu, nakon čega slijedi osjećaj opuštenosti.

Vrlo je slično i s orgazmima. Možeš ga izgubiti na isti način, pa je ključno da ništa ne promijeniš prije vrhunca - tempo, pritisak i tehnika moraju ostati isti kako bi žena dosegla vrhunac.

Kako muškarac zna da je doživio orgazam?

Za muškarce je cijela stvar malo manje komplicirana. Najčešće je orgazam popraćen ejakulacijom. A kada ne, na primjer, tijekom orgazma prostate, muškarci opisuju osjećaj ugode koji se širi cijelim tijelom i neusporediv je sa svima ostalima. Orgazam prostate traje dulje i intenzivniji je od klasičnog muškog orgazma.

Različite vrste orgazama

Znaš li da postoji više vrsta orgazama?

Postoji čak toliko različitih orgazama da različiti izvori navode različite brojeve. Ali ako rezimiram, kod žena postoje klitorisni, vaginalni i analni orgazmi, a zatim i mješoviti - oni se javljaju kada doživiš orgazam pri stimulaciji nekoliko različitih dijelova tijela i orgazmi u erogenim zonama - poput bradavica.

Međutim, nisu sve žene nužno sposobne doživjeti sve te različite orgazme. Neke, zaista rijetke, mogu čak doživjeti orgazam sasvim bez ikakve vanjske stimulacije. Ili dožive vlažne snove - to su orgazmi koje nesvjesno doživiš u snu.

Muškarci također mogu doživjeti nekoliko vrsta orgazama, ali nešto manje od žena. Najpoznatiji je klasični, ‘ejakulacijski’ orgazam. Osim toga, postoje i ‘suhi’ orgazmi u kojima nema ejakulacije. Zatim postoji orgazam prostate i slično kao kod žena, mješoviti orgazam. Naravno, ne smijemo zaboraviti na vlažne snove.

Orgazmi su komplicirana stvar

Žene ponekad zaista daju sve od sebe da bi doživjele orgazam, ali ne dođe. A onda se s vremena na vrijeme čak i ne usredotočiš na to i odjednom je tu. Glava ima vrlo važnu ulogu, osobito kod žena. Vrlo brzo, nešto nas može ‘omesti’ i više nismo sa stvarima.

Zbog toga je predigra toliko važna. U prosjeku, ženi je potrebno najmanje 20 minuta da se uzbudi!

Za muškarce je to, međutim, sasvim druga priča. Oni se moraju setruditi da nisu prebrzi. A ako mene pitaš, to je malo nepravedno uravnoteženo ... ali ok.

Sažetak

Orgazmi su odlični, ali nisu najvažniji u seksu. A ako želiš biti bolji u krevetu, ako želiš i više uživati, usredotoči se na sve što se događa tijekom seksa, umjesto da radiš sve samo da ti dođe.  Ne zaboravi uživati u trenutku, umjesto, da se opterećuješ nečim što se još nije dogodilo.

To je sve za sada. A, ako nas još ne pratiš na svakakvim društvenim mrežama, nemoj zaboraviti i još to uraditi. Prisutni smo na Facebooku, Instagramu i YouTube kanalu.

Maja
bio_maja

Da li ti je zanimljiv naš sadržaj?

Prijavi se na naš e-magazin i ne propusti interesantne novosti!

Brošura

Također pročitajte: