Znaš li već koliko je važno pregledavanje testisa?

Savjeti za bolji seks

Nevjerojatno je koliko muškaraca redovito dodiruje svoje genitalije, no ipak nemaju minutu ili dvije mjesečno za temeljit pregled testisa - što bi im u najboljem slučaju moglo čak spasiti život. Karcinom testisa jedan je od najvećih zdravstvenih problema modernih muškaraca.

Pregledavanje testisa najvažnije je negdje u dobi između 20 i 40 godina, a nema ništa loše u tome da se pregledaju i mlađi i stariji muškarci. Rak testisa je, ako se otkrije u ranom stadiju, izlječiv čak u više od 95% slučajeva. Stručnjaci preporučuju pregled testisa barem jednom mjesečno, najbolje nakon tople kupke ili tuširanja jer je tada skrotum labaviji. Redovni pregledi pomoći će ti da se bolje upoznaš sa svojim tijelom, da saznaš kakvi su tvoji testisi u normalnom stanju i brzo otkriješ bilo kakve promjene.

Postoje dva tipična znaka bolesti - prvi je bol u testisima, a drugi je oteklina testisa. U tom će ti slučaju vjerojatno već biti jasno da nešto nije u redu - i da, jedini pravi korak je odmah posjetiti liječnika.

Ako dosad nisi obavio temeljit pregled testisa, nemoj paničariti kada ih prvi put dodirneš. Osjećaji i teksture koje ćeš osjetiti mogu u početku biti pomalo neobični. Ako osjetiš grudastu strukturu, nema ništa loše u tome. Također ćeš napipati vene i slične strukture. Ako ne na prvom, vjerojatno na bilo kojem od sljedećih pregleda naći ćeš pasjemenik (lat. epididymis), sasvim normalnu strukturu koja nalikuje na cjevčicu i nalazi se na oba testisa. Budi nježan, ali temeljit tijekom pregledavanja.

Obrati pažnju na kvržice i izbočine koje su različitih struktura. Na primjer, mogu se pojaviti čvrste kvržice i tvrdoća ili mekoća testisa. Na testisima se mogu pojaviti i izrazito tvrde izbočine različitih veličina, ali u većini slučajeva pojavljuju se samo na jednom testisu - što omogućuje jednostavnu usporedbu oba testisa. Tvrdoća testisa može ukazivati na tumor, a može samo ukazivati na pojavu ciste u njemu - što nije rak. Obično mekoća ili opća nelagoda nisu simptom raka, ali ako ne pronađeš neki drugi uzrok za to, ipak preventivno posjeti liječnika.

Postupak pregleda testisa

- pregledaj se nakon tople kupke ili tuša

- možeš ležati ili sjediti, što god ti je udobnije

- povuci penis u stranu

- pregledaj svaki testis posebno

- jednom rukom drži testis, a drugom precizno prepipaj testis i okolinu testisa

- drži testis između palca i kažiprsta i lagano ga uvij

- pregledaj strukture i obrati pažnju na promjene nakon zadnjeg pregleda i eventualne nepravilnosti

Ako pronađeš kvržicu ili bilo što neobično, najvažnije je odazvati se bez panike. Postoje mnoge ne-kancerogene stvari koje utječu na veličinu, oblik i strukturu testisa. Također, ciste testisa (infekcije) mogu se pojaviti u obliku oteklina, stoga nemoj donositi prerane zaključke.

Ako utvrdiš bilo kakve nepravilnosti koje te zabrinjavaju, obrati se liječniku koji će obaviti stručni pregled i procijeniti stanje. Možda neće biti ništa, ali ne isplati se riskirati.

Iako su testisi za muškarce također erogena zona, mi ipak preporučujemo da redovno vršiš preglede sam, u mirovanju, a ne kao dio seksa.

Luka
Zainteresiran je za sve o seksu, tako da na njegovom blogu možete pronaći širok raspon članaka koji pokrivaju različita područja - od svakodnevnih savjeta do mnogih freaky fetiša.

Da li ti je zanimljiv naš sadržaj?

Prijavi se na naš e-magazin i ne propusti interesantne novosti!

Brošura