Ženski seksualni problemi

Savjeti za bolji seks

Svaki seksualni problem može biti jako frustrirajuć, ne samo zato jer djeluje na vaš spolni život, nego i jer može ozbiljno djelovati na vaš odnos s partnerom. Puno žena ima seksualne probleme, od bolova tijekom seksualnog odnosa te nedostatak seksualne požude, pa do nemogućnosti dostizanja orgazma. Ako se i vi suočavate s nekim od gore navedenih problema, čitajte dalje jer smo za vas priremili objašnjenja i savjete.

1. Nedostatak seksualne požude

Istraživanja su pokazala da je nedostatak spolne požude najmanje kod mlađih žena, ali je svejedno taj problem utjecao na više od 10% žena starih od 20 do 24 godine, 20% starih od 25 do 29 godina, a najčešće se pojavljuje kod žena starih od 50 do 60 godina. Iako postotak žena raste s obzirom na starost, nedostatak požude nije problem samo kod starijih žena.

extreme-libidoPostoji više razloga zašto dolazi do toga, najčešći su iscrpljenost zbog posla, psihološka bol, pitanja tjelesnog samopouzdanja, konflikti među partnerima, stres, trudnoća... Uzrok može biti i pad prirodnih razina testosterona koji se proizvodi u jajnicima i nadbubrežnim žlijezdama.

Važno je da odredite što je uzrok kod vas te ga se riješite. Postoje naravno i različite tablete za povećanje libida, ali svakako je preporučljivo da probleme najprije pokušate riješiti na izvoru.

2. Suha vagina

Taj problem je čest kod žena svih starosti. Ako je vagina presuha, seks može biti jako neugodan ili čak bolan, zato te probleme nikako ne smijemo ignorirati. Vaginalnu suhoću može uzrokovati dehidracija, neki lijekovi na recept ili promjenjiva razina hormona, prije svega tijekom menopauze. Najprije kod ginekologa provjerite u čemu je problem te ga zajedno riješite. Najbolji način da izbjegnete bolove zbog suhe vagine su lubrikanti, koji će vašu vaginu navlažiti te ćete tako opet moći uživati u seksualnosti.

3. Problemi s orgazmom

Postoje dvije skupine žena koje se suočavaju s ovim problemima, i to su žene koje još nikada nisu doživjele orgazam, i one koje već jesu, ali nemogu više.

Zašto dolazi do tih problema?

lubrikantRazlozi su različiti, strah ili nedostatak znanja, neučinkovita stimulacija, problemi u odnosu sa seksualnim partnerom, promjene raspoloženja ili ranije traumatično iskustvo.

Kod mlađih je čest uzrok seks s povremenim partnerom, kod čega se mogućnost za doseći orgazam smanjuje. Starije žene imaju uobičajeno spolne odnose s redovnim partnerom te su zato opuštenije i znaju što ih najbolje uzbuđuje, zato orgazam dosežu puno lakše.

Ako spadate u skupinu koja ima probleme s dostizanjem orgazma, da vas utješimo, to ne znači da ga nikada više nećete doživjeti. Važno je samo da odredite što je razlog, koji uzrokuje vaše probleme te ga odstranite. S partnerom razgovarajte o tom problemu i mogućim uzrocima, jer puno partnera misli da su upravo oni krivi za te probleme, odnosno da nemogu dovesti partnericu do orgazma.

4. Bol tijekom spolnog odnosa

Bolovi tijekom seksa su jako česti kod starijih žena, nakon menopauze, kada razina estrogena padne, što uzrokuje suhoću vagine. Ali, kao što smo već ranije spomenuli, si možete pomoći s lubrikantima i različitim kremama.

Drugi uzrok može biti vaginizam, to znači da su vaginalni mišići stegnuti, zato je seks bolan ili čak nemoguć. Do toga dolazi ako žena seks povezuje s bolovima, ima traumatična iskustva, u strahu je od trudnoće... Mišići se skvrče nesvjestno, zato na to ne možete utjecati. Dijagnozu će vam postaviti liječnik, stupanj vaginizma se razlikuje od žene do žene.

Taj problem možete riješiti tako da neko vrijeme izbjegavate penetraciju, s masturbacijom te vježbama dna zdjelice.

Kod svakog problema u seksualnost se posavjetujte te odredite njegov uzrok, ne odgađajte, jer se moguće izliječiti i zašto biste trpjeli, ako možete uživati? Ženski problemi u seksualnosti nisu više tabu, zato bez straha razgovarajte o njima sa svojim doktorom ili ginekologom te ih se riješite čim ranije.

I u našoj trgovini ćete pronaći tablete za povećanje libida i lubrikante.

Urša
Pronađite njezine članke u svim kategorijama, najviše voli pisati o savjetima koji obogaćuju i poboljšavaju seks i davati odgovore na pitanja koja vas zanimaju.

Da li ti je zanimljiv naš sadržaj?

Prijavi se na naš e-magazin i ne propusti interesantne novosti!

Brošura