Vaginizam i dilatori 101

Ljubav i seksualnost

Jeste li ikada čuo za vaginizam? Zanima li te što je to i kako riješiti ovu zagonetku? Danas ćemo govoriti o tome zašto se to događa, što pomaže u liječenju, a što ne!

Vjerojatno si već čuo za dilatore. Često ih koriste osobe s vaginizmom i transrodne žene koje su bile podvrgnute operaciji promjene spola. Izvrstan su pribor za otklanjanje bolne ili nemoguće penetracije.

Što je uopće vaginizam?

vaginizam

Vaginizam je nevoljni grč mišića dna zdjelice koji okružuju ulaz u vaginu. Ovaj grč može potpuno spriječiti bilo kakvu penetraciju ili je učiniti izrazito bolnom. Često se događa da osobe s vaginizmom ne mogu koristiti ni tampone.

Uzroci vaginizma

Što je najvažnije znati ako imaš vaginizam? Vaginizam nije tvoja krivnja i potpuno je izlječiv!

Grčevi se događaju potpuno nesvjesno i često niti ne znaš da ih imaš dok ne pokušaš nešto umetnuti u rodnicu. Mnogo je razloga za njen nastanak, a dijele se na fizičke i psihičke.

Fizički razlozi

  • Različiti zdravstveni problemi: infekcije urinarnog trakta, vaginalne gljivične infekcije, tumori itd.
  • Vaginizam se može pojaviti zbog menopauze. Tijekom nje dolazi do hormonalne neravnoteže, što može dovesti do suhoće rodnice ili atrofije rodnice, što može rezultirati vaginizmom.
  • Vaginizam može biti uzrokovan traumatičnim iskustvom poroda ili nekim drugim traumatičnim iskustvom, npr. silovanje.
  • Razlog može biti i negativno seksualno iskustvo gdje nije bilo dovoljno predigre ili je vagina bila previše suha i nespremna za penetraciju.

Psihološki razlozi

  • Čest razlog je strah od snošaja. To je često zbog nedostatka obrazovanja o seksu. Mlade djevojke obično čuju da će prvi snošaj biti bolan i da će krvariti. Često se tada stvarno dogodi. Ne zato što je to normalno, već zato što im nitko ne govori što mogu učiniti da do toga ne dođe.
  • Vaginizam može nastati i sasvim iznenada, iako prije toga nije bilo problema. Često je razlog nepovjerenje u vezi ili zlostavljanje.
  • Ponekad se dogodi da ne postoji opipljiv uzrok; ni psihički ni fizički. Jednostavno se dogodi.

Kako se liječi vaginizam?

komplet dilatora

Vaginizam se može usporediti s erektilnom disfunkcijom kod muškaraca. S tom razlikom što za muškarce postoji puno tableta koje rješavaju probleme s erekcijom, dok za liječenje vaginizma ne postoji ništa slično.

Ponekad žene pokušavaju izliječiti vaginizam kremama i sprejevima za umrtvljivanje, što nažalost ne djeluje. Kreme samo umrtvljuju kožu i zato na tom mjestu manje osjećaš. Kod vaginizma mišići su kontrahirani, ali kreme nažalost na to nemaju učinka pa mišići i dalje ostaju kontrahirani.

Najbolje rješenje za rješavanje vaginizma je kombinacija psihoterapije i uporabe dilatatora. Dilatorima postupno širiš rodnicu, a psihoterapijom rješavaš uzrok koji je doveo do stanja.

Zapamti! Vaginizam je izlječiv! Korištenje dilatora iznimno je učinkovito, iako rezultati neće biti vidljivi preko noći.

Kako koristiš dilatore?

  • Dilatore kupiš u paketu u kojem dobivaš različite veličine. Počni s najmanjim i kada ga bez problema umetneš, zamijeni ga  većim.
  • Očisti dilator blagim sapunom i mlakom vodom prije i poslije uporabe.
  • Umetni ga tako da na njega i na ulaz u rodnicu naneseš što više lubrikanta na bazi vode.
  • Zatim polako gurni dilator u vaginu. Umetni ga pod blagim kutom, usmjerenim prema kralježnici. Preporučuje se izdahnuti prilikom umetanja jer se mišići malo opuste.
  • Nikada nemoj umetati dilator na silu. Kada osjetite da ne možete dalje, stanite. To nije velika stvar. Možda ćeš kasnije ili sljedeći put uspjeti.
  • Po potrebi možeš kombinirati i veći i manji dilator. Počni s većim, a ako ga ne možeš uvući do kraja, upotrijebi manji.
  • Kegelove vježbe također mogu pomoći u opuštanju mišića dna zdjelice. Napravi nekoliko Kegelovih vježbi i zatim pokušaj gurnuti dilator do kraja. Nakon što se mišići opuste, umetanje dilatora bit će puno lakše.
  • Kada je dilator u vagini, počni ga pomicati. Unutra i van, a može i kružno. Time se vagina rasteže i priprema za korištenje većeg dilatora. Čini to najmanje 5 do 10 minuta.
  • Cilj korištenja dilatora je da čak i korištenje najvećeg više ne bude neugodno i bolno. Koristi ih 3-4 puta tjedno, a nakon svake upotrebe treba napraviti jedan dan pauze. O tome se možeš posavjetovati sa svojim ginekologom, ali u principu nije preporučljivo koristiti ih svaki dan.

Dilatore i ostale proizvode možeš pronaći u našoj online trgovini i fizički trgovini u Zagrebu. Ne zaboravi nas pratiti na društvenim mrežama! Možeš nas pronaći na Instagramu, Facebooku i YouTubeu. A možeš čitati i druge postove na blogu i naučiti puno novih stvari. Ako imaš dilemu ili pitanje, možeš nam pisati na [email protected] ili nas nazvati na 0800 804 851 i rado ćemo ti pomoći!

Sara
bio_sara

Da li ti je zanimljiv naš sadržaj?

Prijavi se na naš e-magazin i ne propusti interesantne novosti!

Brošura