Trudnoća i seks - Što mogu očekivati?

Savjeti za bolji seks

Kada bi pitali deset majki kako je protekla njihova trudnoća, svaka bi ispričala nešto drugačiju priču. Štoviše, kada bi samo jednoj majci, koja je bila više puta trudna postavili isto pitanje, i ona bi rekla da je svaka trudnoća bila potpuno drugačija. Stoga ne čudi da je svaka od njih različito gledala i na seksualnost.

Trudnoća nam uvijek zadaje milijun pitanja (što očekivati, što je normalno, a što ne, koji spolni položaj odgovara trudničkom trbuščiću, jesu li svi mitovi istiniti...), zato ćeš u ovom i u sljedeća dva članka saznati sve to i još više.

PAŽNJA! Savjeti ne vrijede u slučaju rizične trudnoće ili u slučaju da liječnik iz bilo kojeg razloga ne savjetuje spolnih odnose.

Koje promjene donosi trudnoća?

Nitko ti zapravo ne može reći što možeš  tijekom trudnoće očekivati, jer, ne postoji jedno pravilo za sve. Međutim, često dolazi do određenih promjena.

Trudnoća i libido

trudnoća i seks

Nekim se ženama tijekom trudnoće libido povećava, nekima ostaje isti, nekima se smanjuje. Na to se zapravo ne može uticati, ali dobro je znati da je s tobom sve u uredu, bez obzira u koju kategoriju spadaš. Također je vrlo vjerojatno da ćeš  u različitim fazama trudnoće spadati u različite kategorije.

Trudnoća donosi osjetljivost

Nekim ženama trudnoća donosi najbolji seks u životu, jer se povećava protok krvi a time i osjetljivost u vagini i klitorisu. To može naravno, dovesti do više užitaka i boljih orgazama.

No može se dogoditi i da ćeš zbog toga biti preosjetljiva i nećeš baš željeti da te se dodiruje.

Hormonalne promjene

hormonalne promjene

Zbog  trudnočkih hormona žene često primjećuju promjenu vlažnosti rodnice. Može biti vlažnija, ali i više suha. Ovaj problem se vrlo jednostavno rješava korištenjem lubrikanata. Ako ne znaš koji odabrati, možeš u nastavku pogledati video u kojem ćeš saznati sve što moraš znati o lubrikantima.

Ima i žena koje tijekom trudnoće osjećaju da im je vagina sužena, neke imaju ludo osjetljive grudi, a neke stalno osjećaju pritisak na mjehur. Sve to prirodno utječe na želju za seksom, a ako ove želje nema, i to je sasvim normalno, jer se u tijelu ne osjećaš isto kao inače.

U isto vrijeme, normalno je, da se neke žene tijekom trudnoće osjećaju sjajno i vrlo seksi!

Razgovaraj s partnerom!

Da, trudnoća donosi promjene, ali kako im se najlakše prilagoditi? Važno je razgovarati s partnerom! Ako mu kažeš kako se osjećaš i kroz što prolaziš, lakše će te razumjeti, podržati i pomoći. Također,  lakše će uskladiti svoja očekivanja koja je stvorio u vezi s trudnoćom i seksom.

Trudnoća je iskustvo koje prolazite zajedno, no istina je i da će svatko od vas taj proces doživljavati na malo drugačiji način. Zato još jednom – razgovarajte!

Redefinirajte seks

Kada već znaš i prakticiraš sve gore navedeno, ali penetracija ti i dalje ne odgovara ili ti je doktor rekao da ne smijete imati seks... što onda učiniti?

Ako ti  je liječnik savjetovao da nemaš spolne odnose, preporučuje se da ga pitaš, što to točno znači. Misli li se na potpunu apstinenciju ili je moguće da je problem samo penetracija? Jesu li orgazmi potpuno zabranjeni ili su prihvatljivi oralni seks, igračke i masturbacija?

seks u trudnoći

Ponekad "ništa seksa" ne znači nužno ništa seksa. Neka ti ne bude neugodno, o tome uvijek možeš razgovarati sa svojim liječnikom jer je i to dio njihovog posla.

Međutim, u većini slučajeva trudnoća nije prepreka za seks. Ali to što ti je liječnik dao zeleno svjetlo ne znači da morate prakticirati seks. Znamo, da je to svima jasno, ali možda postoji netko tko to treba čuti.

Pa tako tebi možda jedino penetracija ne odgovara. To je sasvim u redu, jer penetracija je samo jedan mali dio seksa. Tu su još oralni seks, korištenje ruku i igračaka, masturbacija u dvoje, solo masturbacija i tako dalje. Ali možete se i samo maziti!

Naravno, sve je okej i kad ne želiš da te itko dira. Ili ako u jednom trenutku želiš mir i tišinu, au sljedećem trenutku poželiš ludo vrući seks. Važno je samo da s partnerom komuniciraš o svojim osjećajima. Samo tako će moći znati što ti je na umu i što želiš.

Toliko za danas, a u sljedeća dva posta saznat ćeš koji mitovi o trudnoći nisu točni i koji su najbolji seks položaji u trudnoći!

Sve navedene proizvode možeš pronaći na našoj web stranici ili u našoj trgovini u Zagrebu. Ako imaš pitanja, možeš nas nazvati ili poslati e-mail  i rado ćemo ti pomoći! Također smo prisutni na Instagramu, YouTube kanalu, Facebooku i TikToku, pa nas ne zaboravi pratiti i tamo.

Sara
bio_sara

Da li ti je zanimljiv naš sadržaj?

Prijavi se na naš e-magazin i ne propusti interesantne novosti!

Brošura