Seksualni odnos nakon rođenja djeteta

Savjeti za bolji seks

Dakle, savršeno si preživjela iskušenje seksa tijekom trudnoće, a sada se suočena s novim problemom: seksom nakon poroda. No, bez brige, ovaj članak sažima neke savjete o tome kako lako prevladati probleme postnatalnog seksa i ponovno uživati u seksu.

Kao što si vjerojatno zamišljaš, seks nakon poroda može biti bolniji nego zadovoljavajući, pogotovo ako si imala vaginalni porod (ali iznenađujuće, čak i ako si imala carski rez). Uostalom, tvoja je vagina bila rastegnuta preko svojih granica, možda poderana ili čak kirurški rezana, i sašivena zbog toga boli kad l samo sjedneš a što tek da misliš o seksu.

Ali tvoj post-natalni libido može imati i druge probleme. Nedostatak sna i neki drugi vrlo djelotvorni ubojice raspoloženja dolaze ovdje; miris sušene dječje sline na tvojoj pidžami, hrpa prljave odjeće za bebe u podnožju kreveta, krema za dječju kožu na noćnom ormariću gdje se nekad nalazilo ulje za masažu, činjenica da se ne možeš sjetiti kada si se zadnji put tuširala... Nije ni čudo da seks još nije na rasporedu.

Hoćeš li ikada opet skočiti u krevet sa svojim partnerom? Apsolutno. Baš kao i sve drugo u životu s novom bebom, bit će potrebno samo vrijeme i strpljenje.

Što možeš očekivati? Kako ponovno uspostaviti raznolik i zadovoljavajući seksualni život? Ako jedva čekaš da skočiš u krevet ili si još uvijek u nedoumici, u svakom slučaju moraš si uzeti vremena i ići korak po korak, to je ključ za suočavanje s postnatalnim seksom.

Koliko vremena nakon porođaja trebam čekati?

Ne postoji definitivan savjet koji bi ti rekao koliko dugo treba čekati da ponovno počneš uživati u seksu. Međutim, većina liječnika preporučuje da žene nakon vaginalnog porođaja čekaju četiri do šest tjedana. Čak i kada dobiješ zeleno svjetlo od liječnika, moraš sve raditi vrlo sporo. Zapamti, osim fizičkog oporavka, moraš se prilagoditi novom članu obitelji, što znači manje sna i promjenu uobičajne rutine.

Što mogu očekivati?

Nakon rođenja, tvoje će tijelo ući u fazu liječenja, u roku od nekoliko tjedana cerviks se zatvara, krvarenje prestaje i zacjeljuju rane. Trudnoća i porod drastično mijenjaju tvoje tijelo i istovremeno tvoj seksualni život. U nastavku su navedeni neki od najčešćih problema s kojima se žene suočavaju nakon poroda.

Suha vagina:

U danima nakon poroda, estrogen pada na razinu prije trudnoće. Ako dojiš, estrogen može biti i niži. Estrogen pomaže osigurati prirodnu vaginalnu vlagu, tako da niska razina hormona povećava vjerojatnost da će spolni odnos biti više neugodan ili čak bolan.

Kako si možeš pomoći?

Tijekom tog vremena, lubrikant će biti tvoj najbolji prijatelj! Najbolje je koristiti lubrikant na bazi vode jer tako postoji manje šanse za iritaciju.

Nefleksibilnost vagine:

Vaginalni porod može privremeno rastegnuti mišiće vaginalnog kanala, što povećava neugodne osjećaje penetracije. Za te mišiće je potrebno vrijeme da povrate snagu i stabilnost.

Kako si možeš pomoći?

Keglove vježbe pomoći će ti ovdje jer će povećati protok krvi i pomoći da se brže oporavi mišićni ton. Više o Kegelovim vježbama možeš pročitati u jednom od naših članaka: Vaginalne kuglice i keglove vježbe.

Također možeš koristiti vaginalne kuglice. Osim pozitivnih učinaka na tvoj oporavak, one ti mogu pomoći čak i ako imaš problema s libidom, jer će te još više uzbuditi i staviti te u pravo raspoloženje za igru s partnerom.

Možeš se odlučiti i za ponderirane kuglice, jer s njima moraš stisnuti vaginalne mišiće, tako da ih možeš zadržati u sebi, što znači stalnu vježbu.

Dobar izbor su i kuglice s trakom jer možeš sama kontrolirati otpor s povlačenjem trake.

Nedostatak libida:

Zbog spomenutih hormonskih fluktuacija (i, naravno, svega ostalog što se događa s tvojim tijelom), sasvim je normalno da se tvoj libido smanji nakon poroda - ali bez brige! Sve se može riješiti s predigrom.

Kako si možeš pomoći?

Ako se ne osjećaš seksi ili se bojiš da će seks boljeti, razgovaraj s partnerom. Dok ne budeš spremna za seks, zadrži intimnost na druge načine. Pokušaj provesti što više vremena bez djeteta, čak i ako je to samo nekoliko minuta ujutro i kada dijete spava. Pronađi druge načine izražavanja simpatije, masaže su odličan način za opuštanje i održavanje intimnosti i podizanja libida.

Na što trebam paziti kada dođe vrijeme?

Kada si spremna za seks, pomozi si s tim trikovima da bi stvari bolje prošle:

  • Navlaži:
    Dokle god se tvoje tijelo još uvijek bori s prirodnom vlagom, pomogni si s lubrikantom da seks učiniš ugodnijim i manje bolnim.

  • Ugrij se:
    uzmi si vremena, priušti si toplu kupku i opusti tijelo. Sa svojim partnerom priušti si dugu predigru. Zajedna masturbacija, oralni seks ili masaža je sjajan način da se osjećaš opuštenije i spremna za akciju!

  • Zaštitite se:
    prerana postpartalna trudnoća povećava rizik od prijevremenog poroda ili kongenitalnih defekata. Ako je od poroda poteklo manje od 6 mjeseci i dojiš i nemaš menstruaciju, dojenje može pružiti približno 98% zaštite od trudnoće, ali je bolje koristiti kondom ili dijafragmu.
    Također možeš koristiti vaginalne prstene ili materične ulošce, ali prije svega, konzultiraj svog ginekologa!

  • Odaberi udobne položaje:
    eksperimentiraj i pronađi položaje u kojima se osjećaš ugodno i gdje možeš kontrolirati dubinu i brzinu penetracije. U situaciji kad si ti iznad, imat ćeš najviše kontrole nad situacijom.

  • Komuniciraj:
    odmah obavijesti partnera ako je seks previše neugodan ili ako previše boli. Možete se vratiti na predigru i nastaviti kasnije. Seks nakon poroda može biti zabavan i uzbudljiv, ali sa svojim partnerom moraš voditi otvoreni dijalog o tome što ti se sviđa i što ne.

Važno je da shvatiš da se seks može promijeniti nakon poroda, ali je jednako zadovoljavajući i uzbudljiv kao i prije. Mnoge mlade majke brine da se njihova vagina nikada neće vratiti u normalu, ali moraš znati da je tvoja vagina vrlo fleksibilna i napravljena upravo za to. Samo hrabro!

Barbara
bio_barbara

Da li ti je zanimljiv naš sadržaj?

Prijavi se na naš e-magazin i ne propusti interesantne novosti!

Brošura