Seks u trudnoći - mitovi i istine!

Savjeti za bolji seks

Seks u trudnoći tajanstven je i nepredvidiv. Svi znamo neke mitove i istine o trudnoći koje desetljećima muče trudnice. Čitaj dalje i saznati češ što je istina, a što nije!

PAŽNJA! Savjeti ne vrijede u slučaju rizične trudnoće ili u slučaju da liječnik iz bilo kojeg razloga zabrani spolne odnose!

1. Seks tijekom trudnoće može štetiti majci i djetetu - MIT

Strah da bi seks u trudnoći štetio djetetu potpuno je nepotreban. Fetus je na sigurnom u maternici i zaštićen plodnom vodom. Osim toga, između vagine i maternice nalazi se grlić maternice, pa ne postoji ni najmanja šansa da se penis približi djetetu.

I ne samo to, u studiji iz 2001. godine na gotovo 2000 trudnica otkrili su da je prijevremeni porod manje vjerojatan ako je žena spolno aktivna.

2. Sperma može naštetiti djetetu - MIT

S fizičke točke gledišta, doslovno je nemoguće da sperma ikada dođe u kontakt s bebom. Maternica je zaštićena posebnim čepom od sluzi na vratu maternice, nakon čega slijede dvije membrane unutar maternice.

Čak i ako progutaš spermu, to ni na koji način neće utjecati niti naštetiti djetetu.

3. Seks igračke nisu sigurne za korištenje tijekom trudnoće - MIT

korištenje igračaka tijekom trudnoće

Još jedan mit koji je jako daleko od istine. Sve dok koristiš igračke koje su izrađene od sigurnih materijala (tj. silikona, stakla, metala i ABS plastike), one su potpuno sigurne za korištenje. Navedeni materijali su neporozni, što znači da nemaju mikroskopske rupice u kojima bi se skupljale bakterije i prljavština. U trudnoći si još osjetljivija i zato je još važnije koristiti kvalitetne proizvode.

Samo pazi da igračke stvarno dobro očistiš.

4. Ne puhati zrak u vaginu – ISTINA

Eto, došli smo do prve istine! Puhanje u vaginu može izazvati zračnu emboliju. To znači da mjehurić zraka ulazi u krvotok, što može ugroziti život trudnice i bebe.

5. Seks u trudnoći može izazvati krvarenje - ISTINA

seks u trudnoći

Seks tijekom trudnoće potpuno je siguran uz nekoliko iznimaka. Međutim, osobito na početku trudnoće, ipak se može dogoditi da tijekom spolnog odnosa primijetiš krv.

Razloga za to može biti više, ali najčešće su krivi hormoni. U trudnoći je grlić maternice prokrvljeniji i osjetljiviji, a ujedno imaš i više progesterona. Zbog povećanog protoka krvi, krvnih žila i kapilara postoji mogućnost da dođe do puknuća koje kapilare i do krvarenja.

Istraživanja su pokazala da čak 15 do 25% žena doživi krvarenje tijekom prvih 12 tjedana trudnoće.

Dakle, malo krvi je sasvim normalno, ali ipak možeš uvijek razgovarati sa svojim liječnikom o tome ako si zabrinuta da je nešto ozbiljnije.

Eto, nadam se da si naučila nešto novo i da te neke stvari u trudnoći barem malo manje brinu. U sljedećem članku pogledaj koji su položaji najprikladniji za seks tijekom trudnoće.

Sve navedene proizvode možeš pronaći na našoj web stranici ili u našoj trgovini u Zagrebu. Ako imaš pitanja, možeš nas nazvati ili poslati e-mail  i rado ćemo ti pomoći! Također smo prisutni na Instagramu, YouTube kanalu, Facebooku i TikToku, pa nas ne zaboravi pratiti i tamo.

Sara
bio_sara

Da li ti je zanimljiv naš sadržaj?

Prijavi se na naš e-magazin i ne propusti interesantne novosti!

Brošura