Seks tijekom trudnoće

Ljubav i seksualnost

Puno žena pita se da li je seks tijekom trudnoće siguran, što mogu raditi a što ne. Ako ti je neprijatno govoriti s svojim ginekologom, čitaj dalje, odgovorili smo na nekoliko najčešćih pitanja u vezi seksa tijekom trudnoće.

Da li je seks tijekom trudnoće siguran?

Najvažnije pitanje je naravno, da li tijekom trudnoće uopće smiijem seksati? Ako je trudnoća normalna bez komplikacija, nema nikakve granice, da ne bi uživala u seksualnosti ili još više nego prije trudnoće. Ako nisi sigurna, najbolje je, da o tome pitaš svog doktora ili ginekologa.

Ali pošto mogu hormonska oscilacija, umor,slabost i osjetljive grudi nekoliko smetati, može se desiti da u početku trudnoče nećeš ojetiti nikakve želje po seksu, što je sasvim normalno i događa se puno ženama. Upravo tako mogu na tvoje oduševljenje nad seksom uticati i bolovi u leđima.

Normalno je također, da se pojavi zabrinutost u vezi toga kako če trudnoča i beba promijeniti odnos s partnerom.

Po drugoj strani sasvim je obično, da se želja za seksualnošću povećava u posljednjem tromjesečju.

Može li seks tijekom trudnoće izazvati pobačaj ili ranog porođaja?

Iako ovo brine puno parova ( po nekim anketama to brine većina muškaraca), seks nije razlog za pobaćaj. Najčešće pobaćaja nastaje zbog toga što se fetus ne razvija normalno. Orgazam može izazvati blage maternice grčeve (kao i stimulacija bradavica), ali ti su blage i kratkotrajne.

Međutim u slučaju problema u trodnoći može se dogoditi da če ti ginekolog seksualnost odsavjetovati.

Možemo li povrijediti bebu?

Vaša beba se razvija i zaštiteno je s plodnom vodom a i jakim mišićima maternice, tako da seks neće utjecati na dijete. Partnerov penis neće ga dosjeći, pa neka je još tako velik ;)

Hoće li će biti seks drugačiiji?

Puno žena kaže da je seks tijekom trudnoće drugčiji. Neke kažu da je puno bolji, neke da je lošiji. Općenitiodgovor na to ne postoji, tako da ćeš morati sama saznati za sebe.

Pojačan protok krvi u genitalijama može uzrokovati veću osjetljivost i posljedično bolji osjećaj tijekom spolnog odnosa. A može biti da ti se ovaj osjećaj neće svidjeti. Kao što smo več kazali može se izazvati blage maternice grčeve tijekom ili odmah nakon spolnog odnosa ili orgazma.

I grudi su tijekom trudnoće osjetljivije na dodir, nekad i boli, pogotovo u prvom tromjesećju. To se kasnije smiruje, ali svejedno ostaju nekoliko osjetljivije nego obično. Nekim ženama to se sviđa, opet druge ne vole da ih partner dira po grudima.

Koji položaji su najbolji?

Oni koji su ti najudobniji. Stomak raste i sama češ saznati da ti neki položaji ne odgovaraju, pa će trebati malo eksperimetirati.

Što je sa oralnim i analnim seksom?

Oralni seks je siguran, svejedno stoji nekoliko »pravila«. Partner neka ne »puha« u vaginu, pošto zrak može blokirati krvnu venu (mjehurčić zraka), što može biti ozbiljno za tebe i bebu. To se stvarno događa rijetko ali zašto riskirati?

Oralni seks također se ne preporučuje ako partner herpes na ustima, u posljednjem tromjesećju oralni seks se opčenito odsavjetuje.

Analni seks možda če biti malo neprijatan, ako imaš s trunoćom povezane hemeroide. Ako nemaš tih problema nema uzroka da ne uživaš i dalje u analnim igrama, samo moraš biti pažljiva, da partner u vaginu ne nosi bakterija od anusa. To znaći, da mora ruku ili penis nakon analnog seksa uvijek dobro očistiti.

Moramo li koristiti kondom?

Izloženost spolno prenosivim bolestima tijekom trudnoće povećava rizik na infekcije, koje mogu utjecati na trudnoću i zdravje djeteta. Ako ima tvoj partner aktivnu ili nedavno diagnosticiranu spolnu prenosljivu infekciju, izbjegavaj svim oblikama seksa – vaginalnom, oralnom i analnom.

Kada se seks tijekom trudnoće zabrani?

Mnogo žena može uživati u seksu tijekom trudnoće, a nekad je bolje da si pažljiva. Ginekolog ti seks može zabraniti, ako se dogodi:

  • neobjašnjivo krvarenje
  • propuštanje amionske tekućine
  • placenta previa
  • ako ste u prošlosti već imali pobaćaj
  • ako nosite više beba

Korištenje seksualnih igračaka tijekom trudnoće

U načelu je korištenje seksualnih igračaka tijekom trudnoće sigurno, a naravno treba i tu paziti na neke stvari.

Pažljiva moraš biti da vibrator ili dildo ne koristiš suviše grubo i preduboko.

Igračka mora biti uvijek čista, samo tako možeš izbjeći infekcijama. Prije i nakon upotrebe igračke uvijek dobro očisti s sredstvom za čišćenje igračaka ili nježnim sapunom i toplom vodom.

Savjetujemo ti, da umjesto onog za unutranju stimulaciju, odabereš masažni vibrator s kojim češ masirati klitoris. Več smo spomenuli, da je tijekom trudnoće u predjelu genitalija veći protok krvi, tako češ sigurno uživati. Naravno, preporučujemo ti, da kupiš kvalitetan vibrator, pogotovo tijekom trudnoče. Najbolji odabir če biti neki od onih koji su izrađeni od silikona.

Korištenje vibratora (ili drugih igračaka) nije sigurno:

  • ako imaš velik rizik preranog poroda – prije korištenja savjetuj se ginekologom
  • ako propušta amionska tekućina. Ako u tom primjeru koristiš vibrator, može doći do krvarenja, koja može štetiti trudnoči
  • ako ti je voda otekla, velika mogučnost za infekciju

Kod upotrebe analnih igračaka važi isto pravilo kao kod analnogseksa. Paz na infekcije, igračke prije i nakon upotrebe dobro očisti! Možeš koristiti kondom, kojeg staviš na vibrator, čep ili dildo.

Nakon upotrebe svaku igračku dobro očisti, obriši, i osušenu spremi na čisto i suho mjesto.

Kada nije dobro koristiti igračke?

  • Ako tijekom upotrebe osjetiš nelagođje ili bol, odmah prestani s upotrebom.
  • Ako nakon upotrebe vidiš vaginalni izscjedak, o tome pitaj svoga ginekologa
  • Ako nakon upotrebe osjetiš blagi ili jaki bol u stomaku ili vaginalno krvarenje, odmah posjeti doktora!
  • Nakon 37.tjedna može korištenje igračaka ili orgazam uzrokovati bolne grčeve. Ako bol traje više od dva sata, pozovi ginekologa!

Korištenje lubrikanta

Puno žena tijekom trudnoće vidi, da je njihova vagina vlažnija, zato lubrikanta ne trebaju. Svejedno može se desiti, da češ ga trebati zato moraš znati kojeg koristiti.

Najbolje je, da koristiš librikant na vodnoj bazi, pošto su glatki i malo je mogučnosti za infekcije ili alergije. Njihova loša strana je ta da se brzo upijaju u kožu, zato ga je treba više.

Izbjegavaj lubrikante koji sadrže glicerin, parabene ili mirise (i oni na vodnoj bazi su takvi, tako da prije kupnje provjeri sastojke!) jer može doći do vaginalne iritracije. Svakako moraš izbjegavati onim koji sadrže sastojke, koje večaju užitak (stimulacijski, grijani, ohladjujući...), učinak može biti presnažan. Izbjegavaj lubrikante s ukusom, pogotovo ako sadrže šečer, rizik za infekcije je veći.

Iako lubrikanti na uljnoj i silikonskoj bazi nisu zabranjeni, mogu promjjeniti pH vagine i ozbiljnost za infekciju postaje veća.

Ako si prije trudnoče koristila umjesto lubrikanta neki drugi proizvod (npr. ulje, kreme za tijelo) sada je krajnije vrijeme da s time prestaneš, jer ti proizvodi sadrže glicerin, mirise i boje, koji izazivaju infekcije.

Kao što smo spomenuli, beba je osigurana, tako da ga lubrikant neće dosjeći.

Keglove vježbe u trudnoći

Ako ih nisi vršila prije, sada je krajnije vrijeme, da počneš. S vježbama češ utvrditi mišiće karlice i tako izbječi neprijatnim problemima, koji se mogu kazati nakon porođaja (npr. propuštanje urina).

Seks nakon porođaja

Ako porodiš prirodno ili carskim rezom, tvoj tijelo če trebati neko vrijeme da se oporavi. Treba da čekaš 6 tjedana ili do prvog pregleda, kada ginekolog odlući da li možeš sigurno uživati u seksu.

Možda ti se ćini dugo, ali u tom vrijemenu zatvara se grlić maternice, prestane krvarenje nakon porođaja i sve rane se zacijele.

Ako si suviše izmorena, da bi mislila na seks, intimnost čuvaj na druge načine. Ostani s partnerom preko dana povezana preko telefona ili porukama. Isto tako uzmi si vrijeme i za njega.

Kada budeš spremna, počnite polako i koristite kontracepciju, dok ne budete spremni na novu trudnoću.

Urša
Pronađite njezine članke u svim kategorijama, najviše voli pisati o savjetima koji obogaćuju i poboljšavaju seks i davati odgovore na pitanja koja vas zanimaju.

Da li ti je zanimljiv naš sadržaj?

Prijavi se na naš e-magazin i ne propusti interesantne novosti!

Brošura