Vaginizam – što je vaginizam i kako si mogu pomoći?

Savjeti za bolji seks

Vaginizam nije tako rijetka pojava i pogađa mnoge žene. To je stanje u kojem se nehotice stisnu mišići dna zdjelice, čime se steže rodnica.To znači da nije moguće umetnuti tampon, niti penis, ne obaviti ginekološki pregled ili je ulazak vrlo, vrlo bolan.

Život s vaginizmom može biti stresan i na fizičkoj i na mentalnoj razini. Ne samo fizička bol tijekom svakog spolnog odnosa ili pokušaja spolnog odnosa, vaginizam također može donijeti osjećaj srama, krivnje, dodatnog stresa i tako značajno utjecati na kvalitetu života pojedinice kao i njenog partnera. Dobra vijest u svemu tome je da se vaginizam može lječiti sveobuhvatnim psihofizičkim tretmanom koji uključuje i psihološku pomoć i uporabu vaginalnih dilatora, erotskih uređaja koji nježno šire vaginalni otvor.

Što je vaginizam

Vaginizam je stanje u kojem se mišići dna zdjelice koji okružuju rodnicu nenamjerno skuče, čineći penetraciju nemogućom ili bolno neugodnom. Javlja se i kod mlađih i kod starijih žena, kod onih koje nemaju seksualno iskustvo i kod onih s dugogodišnjim iskustvom.

Vaginizam može imati različite oblike. U blažem obliku, žena osjeća peckanje, bol ili trnce tijekom penetracije zbog skučenih mišića. U težem obliku vaginizma penetracija je težka ili čak nemoguća, jer se otvor rodnice potpuno zatvara, sprečavajući penisu da uđe.

Simptomi i znakovi vaginizma

Vaginizam se može očitovati na razne načine, kao što su:

  • Osjećaj žarenja ili peckanja tijekom odnosa
  • Težaka penetracija, bol pri prodiranju u penis
  • Stalna nelagoda ili bol tijekom seksa bez očitog razloga
  • Problemi s umetanjem tampona ili obavljanjem ginekološkog pregleda
  • Grčevi u ostalim mišićnim skupinama (noge, donji dio leđa itd.)
  • Izbjegavanje seksa zbog boli

Problemi se očituju u različitom opsegu:

  • Neke žene ne mogu ništa umetnuti u rodnicu.
  • Neke žene mogu umetnuti tampon i obaviti ginekološki pregled, ali nisu u mogućnosti umetnuti penis.
  • Druge su u stanju djelomično umetnuti penis, iako osjećaju jaku bol.
  • Neke penis mogu umetnuti u potpunosti, ali ograničene su izuzetno snažnim osjećajem nelagode i boli.

Vaginizam je protiv volje!

Važno je napomenuti da vaginizam nije uzrokovan namjerno. Žena si želi penetraciju, a njezino krčenje rodnice je nesvjesno (refleksno) i ne može se kontrolirati snagom uma ili volje. Unatoč vaginizmu, žena može doživjeti orgazam stimuliranjem klitora i uživati ​​u erotskim igrama, ali samo dok isključuju penetraciju.

Zašto se dogodi vaginizam?

Razlozi za pojavu vaginizma su različiti. Uglavnom se radi o kombinaciji fizičkih i emocionalnih čimbenika:

  • strah ili očekivanje boli tijekom seksa i penetracije,
  • negativni stavovi o seksualnosti,
  • zlostavljanje u prošlosti,
  • Sumnja u partnera: nepovjerenje, emocionalna distanca, nasilje,
  • trajna bol tijekom vaginalnog odnosa,
  • dobne promjene
  • nuspojave liječenja bolesti,
  • ali ponekad i nema uzroka.

Problem može biti vrlo frustrirajući i mučan i za žene i za njihove partnere. Unatoč činjenici da vaginizam nije namjeran i može utjecati na bilo koju ženu, mnoge žene osjećaju sram i krivnju jer ne mogu imati spolne odnose, i tako bol, ako je ikako moguće,prešute.

"Vaginizam također može donijeti osjećaj srama, krivnje, dodatnog stresa i tako značajno utjecati na kvalitetu života pojedine žene kao i njenog partnera."

Vaginizam - kako si pomoći?

Vaginizam ne zahtijeva lijekove ili operaciju i može se liječiti odgovarajućom terapijom. Potrebna je odgovarajuća psihoterapija koja uključuje podučavanje o anatomiji genitalija i jačanje pozitivnih stavova o seksualnosti, a vježbe za mišiće dna zdjelice također mogu pomoći. Ako postoji partnerstvo, bitno je da i partner bude uključen u terapiju.

Širenje ulaza u vaginu također igra važnu ulogu u prevladavanju ovog problema, a odvija se postupno: prvo tamponima, prstima, zatim prstima partnera. Nakon toga slijedi uporaba posebnih uređaja različite debljine (dilatora), koje umetneš u rodnicu. Terapija vaginalnog dilatora dizajnirana je za kontrolu i suzbijanje nekontroliranih kontrakcija mišića i opuštanju mišića.

O vaginalnim dilatorima

Vaginalni dilatator je erotski uređaj izduženog ovalnog oblika. Obično su izrađeni od plastike, a u setovima dobivaš nekoliko dilatora različitih veličina, od malih (otprilike veličine prsta) do velikih. Dilatori su u osnovi dizajnirani za širenje rodnice, a pomažu i u održavanju njezine elastičnosti.

Kako započeti

Za početak preporučujemo odabir prikladnog, mirnog mjesta na kojem se možeš opustiti. Ovo je obično spavaća soba. Pronađi udobno mjesto i udoban položaj. Preporučujemo da legneš na leđa i lagano saviješ noge. Obavezno dodirni otvor rodnice. Ako te zanima kako to izgleda, pogledaj ga uz pomoć ogledala. Možeš raditi i Kegelove vježbe.

Umetanje dilatora

Postupak umetanja vaginalnog dilatora jednostavan je i traje oko 10-15 minuta. Ako radiš polako i nježno, neće biti apsolutno nikakve boli.

Odaberi najmanji dilator u kompletu. Nanesi veliku količinu lubrikanta na bazi vode na njega i na ulaz u rodnicu. To će olakšati dilatoru da sklizne u rodnicu. Zapamti: nemoj koristiti vazelin jer može izazvati iritaciju. Izbjegavaj i upotrebu lubrikanata na bazi silikona ili ulja jer mogu oštetiti dilator.

Zatim slijedi ove korake:

  1. Polako umetni okrugli kraj dilatora u rodnicu. Ako ne ide, lagano pritisni.
  2. Nastavi polako dok ne osjetiš blagu nelagodu ili napetost mišića. Onda stani. Ako ne osjećaš ništa prilikom umetanja, možda će ti trebati veći dilatator.
  3. Pokušaj izvoditi Kegelove vježbe za mišiće dna zdjelice. Vježbe će ti pomoći opustiti mišiće dna zdjelice i olakšati umetanje dilatora. Ako je ikako moguće, nemoj se odmaknuti od svojih fizičkih osjećaja, već se usredotoči na njih. Zatim pokušaj umetnuti dilator malo dublje. Ako ne ide, ne brini, ići će sljedeći put.
  4. Nakon što je dilator umetnut, lagano ga gurni unutra i van. To povećava duljinu rodnice. Ponavljaj oko 10 minuta. Ako je potrebno, dodaj lubrikant.
  5. Zatim okretaj dilator u širokim krugovima, jer to povećava širinu rodnice. Kruži na samom ulazu u rodnicu, kao i u srednjem, a zatim i u najdubljem dijelu. Neke žene tijekom treninga koriste više dilatora, poput jednog na početku rodnice, a drugog kad idu dublje.
  6. Kad završiš, dilator ukloni.
  7. Operi dilator vrućom sapunicom. Zatim ga osuši čistim ručnikom ili papirnatim ručnikom. Spremi prema uputama.

Ne brini i ne odustaj. Čak i ako možda nećeš moći dugo izdržati pri prvoj upotrebi, to ne bi trebao biti razlog za strah. Napredak će se vidjeti polako, ovisno o težini situacije.

ko želiš, u terapiju može biti uključen i partner.

Nakon upotrebe vaginalnog dilatora

Tijekom ili nakon uporabe dilatora mogu se javiti manja krvarenja iz rodnice. Međutim, ako dođe do velikog ili dugotrajnog krvarenja (dužeg od 1 dana), moraš nazvati svog liječnika. Isto ako osjetiš bol u području zdjelice ili u trbuhu, vrućicu ili iscjedak iz rodnice s jakim mirisom.

Povećavanje veličine dilatora

Cilj cijelog postupka je polako povećavati veličinu dilatora i tako postupno povećavati i širinu i duljinu rodnice. Kada odabrati veći dilator? Kad jednu veličinu možeš potpuno umetnuti u rodnicu, a da pritom ne osjećaš nelagodu.

Koliko često koristiti dilator

Terapiju dilatorom preporuča se provoditi 3-4 puta tjedno, a ne dva ili više dana zaredom, kako bi se izbjegla bol ili iritacija. Moraš biti ustrajna u provođenju terapije, jer tek tada možeš postići rezultate.

Eva
Otvorene i iskrene naravi te širokih nazora. Piše o svemu, a najradije uklanja mitove i predrasude.

Da li ti je zanimljiv naš sadržaj?

Prijavi se na naš e-magazin i ne propusti interesantne novosti!

Brošura