Lubrikanti – Sve što morate znati o njima - 2. Dio

Erotske igračke

U prvom dijelu članka o lubrikantima smo vas htjeli upoznati s nekim osnovama o lubrikantima; kako ih koristiti, kako izabrati pravi te koje su 3 osnovne skupine lubrikanata.

U nastavku ćemo vam predstaviti ostale vrste lubrikanata koji u principu spadaju pod osnovne skupine, iako su zbog određenih karakteristika posebna skupina.

Lubrikanti s okusom

Ne samo što stvaraju glatku i navlaženu podlogu, lubrikanti s okusom dodaju nestašni element u vašem spolnom životu pružajući svježe mirise i ugodne okuse.

Prednosti – uobičajeno ne ostavljaju mrlje te su na bazi vode te se mogu očistiti sa malo vode i sapuna. Kompatibilni su s proizvodima od lateksa te se mogu koristiti za oralni i vaginalni spolni odnos. Iako su sam dodir i vid dovoljni za postignuće pravog seksualnog užitka, lubrikanti s okusom ga mogu još dodatno začiniti vlastitim mirisom i okusom.

Slabosti – dok su lubrikanti s okusom ukusni, međutim slaba strana je da često sadrže sastojke koji iritiraju i ruše ravnotežni pH u vagini. Prevelika količina šećera je najveći krivac i doprinosi neugodnim situacijama poput vaginalne infekcije. Ako vam se to čini alarmantno ga nemojte koristiti u unutrašnjosti ili izaberite vrstu bez šećera.

Prirodni/organski lubrikant

Tržište sve bolje prihvaća tijelu ugodne, bez kemikalija, vrste lubrikanata. Uobičajeno su na bazi vode.

Prednosti - nisu testirani na životinjama, ne sadrže petro kemikalije te su predstavljaju olakšanje za sve s osjetljivim sistemom. Uobičajeno sadrže organske spojeve i prirodne konzervanse, koji donose dodatne ugodnosti za zdravlje, kao na primjer prirodno-antibakterijsko / protu-gljivično.

Slabosti – mogu biti nešto skuplji.

Rashladni i lubrikanti s učinkom grijanja

U dodiru s kožom postaju hladni ili topli, osjeti se također promjena u temperaturi ako pušete u njih ili ih utrljate u kožu. Najviša temperatura koju postignu nije dovoljna da biste se opekli, tako da se oko toga ne morate brinuti. Preporučamo vam da napravite test na ruci prije nego ih koristite na osjetljivijim područjima poput bradavica, unutrašnjosti bedra, penisa ili klitoris-a.

Prednosti – dodaju vam jedinstven pogled na spolnu zabavu, tako da povećaju spolnu osjetljivost te dodatno povećaju ugođaj kod žena.
Slabosti - osjećaj može biti iritirajući i neugodan ako ih previše utrljate. Također, može postati previše vruć dok ga utrljavate.

Lubrikanti za analni odnos

Proizvođači vrlo često, pored svojih igrački, na tržište lansiraju lubrikante koji su posebno oblikovani za analni seks. Uobičajeno su na bazi vode ili silikona.

Prednosti - postoji puno različitih vrsta te su namijenjene za dugoročne učinke.

Slabosti - ako je vaš analni lubrikant na bazi silikona, ga ne smijete koristiti s vašim silikonskim igračkama.

Lubrikanti za uzbuđivanje

Njihovo drugo ime je "tinglers" (tingler znači bockanje), neki sadrže biljne stimulanse ili vazodilatatore (moguće širenje krvnih žila), koji povećavaju dotok krvi na područje gdje se koriste.

Prednosti – ako ih koristite na osjetljivim dijelovima tijela poput G-točke, penisa ili klitoris-a, mogu privremeno povećati količinu krvi na tom području. To znači da su te točke podložnije za stimulaciju, stoga je i povećana intenzivnost  osjećaja.

Slabosti - učinak može trajati do jednoga sata, stoga budite spremni podnositi taj osjećaj. Nekima može biti to bockanje neugodno.

Lubrikanti za produživanje orgazama

Oni vam omogućuju da izdržite duže i jače pri spolnom odnosu sa smanjenom osjetljivošću penisa. Dolaze u obliku kreme, gela ili spreja. Prije nego što počnete s penetracijom ih nanesite, te sačekajte da se apsorbiraju. Mogu sadržavati kemikalije poput Novokain-a (neke vrste anestetika).

Prednosti - odgađa vrhunac i sprječava preranu ejakulaciju muškarca. Općenito su topljivi u vodi i kompatibilni s kondomima.

Slabosti – skloni su tome, da donekle umrtve partnera, koji prihvaća (ako ga koristi muškarac, onda će umrtviti ženu), stoga je dobro da koristite kondom. Lubrikante koji produžavaju orgazam, koristite ograničeno u 24-satnom razdoblju jer vam u suprotnom mogu uzrokovati iritaciju, bol ili osip. Napravite test prije upotrebe te ih i ne koristite na osjetljivoj ili oštećenoj koži!

Vaginalni lubrikanti

Ta vrsta lubrikanata ne sadrži estrogen i dolaze u obliku kuglice ili zrna. Njihov hidratantni učinak može trajati više dana.

Prednosti - ponovno vam povrati vaginalnu vlažnost, koju ste možda izgubili zbog menopauze ili starenja.  To daje ženama veću udobnost, kao i slobodu za spontane događaje.

Slabosti – mogu privremeno ublažiti simptome suhoće, ali neće ukloniti uzrok, stoga se obavezno posavjetujte sa svojim liječnikom ako smatrate da je vaša vagina previše suha.

Savjet za zaključak

Lubrikante koristite na dijelovima poput prsta, igrački ili penisa, no mi vam preporučamo da ga koristite i na područjima na kojima dolazi do trenja, poput ženskog spolovila ili anusa.

Upotrebljavajte ih velikodušno - ali ne previše! Važno je, da ne koristite previše lubrikanta jer time smanjujete seksualni doživljaj. Preporučamo vam lubrikante s jednostavnim pakiranjem, s otvaranjem na klik ili s pumpicom.

Prije kupnje velike količine provjerite, da li su na raspolaganju kakvi testeri. To je odličan način da isprobate učinke ili okuse. Neka vas ne bude sram koristiti lubrikant za vrijeme spolnog odnosa. Njihova upotreba mora biti prirodna, kao i upotreba kondoma!

Ako i dalje ne znate koji lubrikanti je najbolji za vas, svakako posjetite naše drogerije.

Urša
Pronađite njezine članke u svim kategorijama, najviše voli pisati o savjetima koji obogaćuju i poboljšavaju seks i davati odgovore na pitanja koja vas zanimaju.

Da li ti je zanimljiv naš sadržaj?

Prijavi se na naš e-magazin i ne propusti interesantne novosti!

Brošura

Također pročitajte: