Kondomi - izaberi pravog za najbolji užitak

Erotske igračke

Da je zaštita tijekom spolnih odnosa jako važna naravno da znaš, koristiti ju moraš, kako za sprječavanje prenosivih bolesti, tako i za neželjenu trudnoću. Vrsta kontracepcije je puno, ali su kondomi najlakše rješenje jer su praktični, jeftini i kupiti ih možeš bilo gdje. Za tebe smo pripremili članak o vrstama kondoma, teksturi i kako izabrati pravog.

Što su kondomi?

Kondomi su namijenjeni tome da ih muškarac namjesti na penis, da tijekom ejakulacije zadrže sjemenu tekućinu kako nebi došla u dodir s unutrašnjosti vagine i tako spriječi prijenos bolesti, odnosno trudnoću. Kada se pravilno koriste, kondomi su učinkoviti 97% kod sprječavanja trudnoće, naravno da je mogućnost trudnoće veća ako kondom ne koristiš pravilno ili ako tijekom spolnog odnosa pukne. Neki sadrže spermicide koji sjemenu tekućinu unište te su još učinkovitiji kod sprječavanja trudnoće.

Kako ih koristiti?

Kondom mora muškarac staviti na tvrd penis prije nego dođe u dodir s vanjskim ili unutarnjim dijelom vagine. Budi oprezan da tijekom otvaranja omota ne potrgaš ili oštetiš kondom. Ako kondom ima na dnu rezervoar za sjemenu tekućinu, namjesti ga tako da stoji na vrhu penisa te ga oprezno odvijte prema dolje. Ako nema rezervoar, kondom moraš namjestiti tako da ostaviš nešto prostora između glave penisa i kondoma, inače će sperma na strani isteći prema dolje i izvan kondoma i prije nego ga skineš.

Kondom mora pristajati uz penis, između ne smije biti prostora – to znači da ti je prevelik i da s tim riskiraš da će tijekom seksa spasti s penisa. Isto tako ne smije biti niti premalen i stiskati te jer može puknuti.

Novost su kondomi Wingman koji su jednostavni za korištenje, staviti ih možeš lagano s jednom rukom, bez dodira između kondoma i ruke te tako si siguran da je uvijek pravilno namješten.

Nakon ejakulacije, penis izvadi iz vagine, a najbolje je da kondom uhvatiš na vrhu te tako spriječiš da sjemena tekućina dođe u vaginu.

Prije korištenja moraš uzeti u obzir nekoliko važnih savjeta:

svaki kondom se koristi najviše jednom

čuvaj ih na hladnom i suhom mjestu (novčanik nije odgovarajuće mjesto za čuvanje jer ga koristiš svaki dan te možeš oštetiti kondom. Svejedno je bolje da koristiš kodnom koji si imao duže vremena u novčaniku, nego da ga uopće ne koristiš)

  • ako je kondom ljepljiv, izgubio je boju ili je krhak, ne koristi ga jer su to znakovi da je star i da može puknuti tijekom korištenja
  • ne koristi ga, ako je ambalaža oštećena
  • ako kondom pukne tijekom seksa, odmah ga zamijeni s novim

Koji kondomi su najbolji?

Na tržištu možeš pronaći kondome različitih oblika, veličina, boja, tekstura te iz različitih materijala. Svi jednako učinkovito sprječavaju prijenos bolesti i trudnoću, zato izaberi one koji ti najbolje odgovaraju.

Kondomi napravljeni iz latexa su najčešći, a njihova je prednost da su jako rastezljivi i zato primjereni za sve koji trebaju veći kondom. Važno je da s njima ne koristiš lubrikant na bazi ulja jer mogu puknuti, zato radije koristi onoga na bazi silikona ili vode.

Alergija na latex nije izgovor da nebi koristili kondom! Na volju su i oni napravljeni od poliuretana koji su jednako učinkoviti, kao i oni od latexa.

Kondomi iz životinjske kože učinkoviti sprječavaju trudnoću, ali nisu jednako učinkoviti kod sprječavanja spolno prenosivih bolesti.

Ako izbjegavaš proizvode životinjskom porijekla, koristi veganske kondome. Više o njima si pročitaj ovdje.

Razlikuju se i po debljini. Za intenzivniji osjećaj, preporučamo ti tanke i ultra tanke. Često se postavljaju pitanja, hoće li kondom, koji je tanji, prije puknuti. Ako budeš s njim pravilno rukovao, te su brige nepotrebne.

Deblji kondomi su primjereni za sve koji žele produžiti trajanje spolnog odnosa jer ne nude tako intenzivan osjećaj.

Izabrati možeš i kondome s različitim okusima – najomiljeniji su za oralni seks. Rebrasti kondomi i oni s različitim stimulacijskim izbočinama su namijenjeni povećanju užitka za oba partnera.

Za analni seks moraš koristiti analne kondome koji su deblji.

Preporučljivo je i korištenje lubrikanata. U ponudi ćeš pronaći i one koji već sadrže lubrikante, odnosno premazani su s njima, takvi kondomi nisu preporučljivi za oralni seks. Koristi lubrikant na bazi vode ili silikona, koji će spriječiti trenje, a nanijeti ga možeš i na unutrašnjosti kondoma jer ćeš ga tako lakše staviti.

Kako izbrati pravu veličinu?

Ako ne izabereš pravu veličinu kondoma, riskiraš infekciju, jer ti takav kondom neće nuditi primjerenu zaštitu. Ako je kondom prevelik, tijekom seksa može skliznuti s penisa, a ako je premalen ili prekratak, može puknuti. Nije važna samo dužina, nego i promjer.
Dakle, prije kupovine izmjeri dužinu i širinu penisa.

1. Dužinu izmjeri tijekom erekvije, tako da traku namjestiš na korijen penisa (tik iznad muda) i izmjeriš dužinu do vrha penisa.

2. I obod penisa izmjeri tijekom erekcije, možeš si pomoći s komadom vrpce. Ovij ju oko najšireg dijela penisa, a onda jednostavno izmjeri.

Tijekom mjerenja traku ne namještaj pretijesno jer ćeš dobiti manje mjere pa se može dogoditi da ti kondom bude pretijesan.

Urša
Pronađite njezine članke u svim kategorijama, najviše voli pisati o savjetima koji obogaćuju i poboljšavaju seks i davati odgovore na pitanja koja vas zanimaju.

Da li ti je zanimljiv naš sadržaj?

Prijavi se na naš e-magazin i ne propusti interesantne novosti!

Brošura