Kada seks postane bolan

Savjeti za bolji seks

Seks je za mnoge najdraži oblik zabave i opuštanja. A što kada postane bolan? U tom primjeru većina izbjegava spolni odnos, bez da bi otkrili pravi uzrok bolova. O problemima, kako muškim, tako i ženskim, smo već pisali, a sada ćemo se posvetiti konkretnom problemu – vaginizmu.

ŠTO JE VAGINIZAM?

vaginizamVaginizam je vaginalni grč, odnosno grč mišića dna zdjelice koji se pojavi iznenada i potpuno nekontrolirano. Stisak može biti toliko snažan da potpuno zatvori ulaz u vaginu, zato su spolni odnosi, ginekološki pregledi ili čak i stavljanje tampona, onemogućeni, a sve pokušaje ulaza u vaginu prati neugodna i snažna bol. Vaginalni grč se može pojaviti i tijekom samog spolnog odnosa te može biti toliko snažan da muškarac ne može izvući svoj ud iz vagine. U tom je primjeru potrebno pričekati da se žena ponovno opusti – tako se opuste i vaginalni mišići, ali stisak može biti i toliko snažan da je potrebna liječnička pomoć. Za fizičko zdravlje žene, naime, nije opasan, ali može ostaviti neželjene psihičke posljedice. Poznajemo više različitih vrsta ovog problema, takozvani primarni i sekundarni vaginizam.

PRIMARNI VAGINIZAM

U tu skupinu spadaju žene koje ne mogu imati spolne odnose bez da bi osjećale bolove. Najčešće se pojavi kod tinejdžerica i mlađih žena u ranim dvadesetim godinama, uobičajeno kod prvog pokušaja stavljanja tampona, posjete ginekologu ili prvoj penetraciji. Žene uopće nisu svjesne svojih problema do prvog pokušaja vaginalne penetracije. Najčešći uzroci primarnog vaginizma su infekcije urinarnog trakta, silovanje ili drugo spolno uznemiravanje, nasilje u obitelji, a najčešće su psihološkog izvora – uzrok može biti stres, strah od bolova prije prvog spolnog odnosa ...

SEKUNDARNI VAGINIZAM

Taj oblik vaginizma se pojavljuje kod žena koje su ranije već iskusile bezbolnu penetraciju – upravo zato, jer te žene imaju sa spolnim odnosima već pozitivna iskustva, se ovaj oblik brže rješava. Uzroci za njega mogu biti stres, traumatično iskustvo tijekom poroda, nepovjerenje prema partneru, nisko samopouzdanje, neobjavljivanje seksualne orjentacije, a može se pojaviti i prije ili tijekom menopauze zbog sušenja tkiva vagine, što je posljedica smanjenog estrogena – to prvotno uzrokuje bolne spolne odnose, a vodi do vaginizma.

LIJEČENJE

vaginalne-kugliceJer je vaginizam jako neugodan i može ostaviti psihičke posljedice, kao što su neprekidan strah od bolova tijekom spolnog odnosa, osjećaj tjeskobe i posljedično veliki stres i strah od toga da partner neće razumjeti probleme te da će napustiti ženu, vaginizam treba čim prije izliječiti. Prvi korak je da probleme prihvatite te razgovarate s partnerom, jer se zbog izbjegavanja spolnih odnosa može osjećati odbijeno i nepoželjno.

Ako je uzrok vaginizma psihološkog izvora, možete ga izliječiti i sami. Prvi korak je taj da se upoznate sa svojim tijelom, prihvatite ga, odredite što se događa tijekom spolnog odnosa, orgazma i uzbuđenja, jer ćete tako upoznati djelovanje vašeg tijela i povezati psihičku opuštenost s opuštenošću mišića dna zdjelice.

S korištenjem vaginalnih kuglica i izvođenjem Kegelovih vježbi ćete ojačati mišiće te ih naučiti kontrolirati. Isto tako morate raširiti ulaz u vaginu – s dilatatorima (s njima vaginu raširite tako da počnete s stavljanjem najužeg, a onda nastavljate sa širim), tamponima ili prstima – dok penetracija s prstom i dalje uzrokuje bolove, spolni odnosi nisu preporučljivi. Veliku ulogu ima i predigra, odnosno stimulacija prije same penetracije, a naravno da morate znati što vam najbolje odgovara te vas uzbuđuje. Naravno da svakako savjetujemo posjetu i konzultacije kod doktora, da bi potvrdio dijagnozu te vam savjetovao kako čim ranije riješiti vaše probleme da biste ponovno mogli uživati u spolnim odnosima bez bolova.

Urša
Pronađite njezine članke u svim kategorijama, najviše voli pisati o savjetima koji obogaćuju i poboljšavaju seks i davati odgovore na pitanja koja vas zanimaju.

Da li ti je zanimljiv naš sadržaj?

Prijavi se na naš e-magazin i ne propusti interesantne novosti!

Brošura