25 činjenica BDSM o kojima niste znali u 50 nijansi sive – 2. dio

Za drske i predrske

Sjećaš li se prvih osam činjenica o bdsm? Ako ne ili trebaš osvježiti pamćenje, klikni ovdje da ih pročitaš još jednom. Inače nastavljamo sa slijedećih osam.

9. Postoje dom-ovi i sub-i

Vjerojatno ste već čuli za dominantne i podložene položaje u BDSM-u? Ako niste da vam ih ukratko objasnimo. Dakle dom-ovi vole imati stvari pod kontrolom, dok sub-ovi uživaju u dobivanju naredbi te ispunjavanju istih. BDSM praktikanti često upotrebljavaju riječi poput »top« ili »bottom« jer time nazivaju vlastite uloge u kojima prisustvuju.

Top se može odnositi na dominatora odnosno sadista, dakle nekoga tko postiže seksualno zadovoljstvo nanošenjem boli drugoj osobi, dok bottom postiže seksualnu uzbudljivost kroz zadovoljstvo prilikom izloženosti fizičkoj boli ili poniženju.

Ove naznake uloga koriste se u slučajevima, kada je jedna osoba više sklona odnosno u potpunosti predana jednoj krajnosti BDSM-a, što ne znači da jedna osoba ne može imati obje uloge u različitim okolnostima sa različitim partnerima.

10. Aktivnosti mogu biti jednostavne ili kompleksne, kako god poželjeli

Možda vas uzbuđuje pomisao da ste vezani, ili da uživate kada vas netko udara sa reketom po goloj stražnjici (eng. spanking) ili ako vi nekoga lagano udarate, ili vas više privlače kožne maske, spajalice za bradavice ili vrući vosak. Sve to (i naravno još mnogo drugih stvari) spada u kraljevstvo BDSM-a. Možete biti zagrijani za različite zanimljivosti BDSM-a, bez da ikada uđete u BDSM kavez.

11. Prije nego što počnete prakticirati, detaljno proučite zahtjevnije BDSM aktivnosti

Korištenje poveza za oči, ledene kocke ili pahuljaste lisice koje ste dobili za poklon na djevojačkoj večeri, relativno su nevine, bezopasne početničke aktivnosti koje vam se možda sviđaju. Prije nego što započnete sa nekim od kompliciranijim BDSM aktivnostima, morate naučiti kako ih uopće upotrebljavati. Čak obična krv ili bič mogu biti opasni, ako ne znate što činiti sa njima. Čak i sa vašim rukama možete napraviti krivi pokret i ozlijediti nekoga, ako niste pažljivi.

Primjerice fisting: neki misle da jednostavno stisnete šaku te ju umetnete u otvor druge osobe. To je samo dobar način kako nekoga ozbiljno ozlijediti, da na kraju završi u bolnici. U početku je bolje početi sa velikom količinom lubrikanta i dva odnosno tri prsta, a kasnije tek polako i pažljivo nastaviti sve dok se otvor ne raširi i dovoljno opusti da može uči cijela šaka. Jednaki ili čak viši nivo pažljivosti treba imati i kod ostalih BDSM aktivnostima.

12. Najozbiljnije, BDSMS aktivnosti zahtijevaju PUNO čitanja i učenja

Ako ste jedni od onih koji bez oklijevanja bace upute, i odluče sastaviti ormar isključivo na osnovi vlastite intuicije, BDSM vjerojatno nije za vas. Umjetnost BDSM-a je naučiti kako maksimizirati ekstazu koju nam pružaju BDSM aktivnosti, te ujedno minimizirati bilo kakav rizik kod izvođenja istih. Kako ostvariti sve fantazije o kojima sanjate, bez da biste ikoga ozlijedili.

Iako ne postoji lista literature poput one koje ste dobili u školi u sklopu književnosti, ali ipak postoji nekoliko priručnika, pogotovo ako imate malo volje potražiti ih. Iako se niste upoznali, još jednom – ne prakticirajte BDSM-a! Na web-u ćete pronaći hrpu korisnih i pravilnih informacija, koje treba provjeriti prije nego što se ih uzme zdravo za gotovo, najbolje u izdanim e-knjigama i tiskanim publikacijama.

Odličan izvor informacija su također i lekcije, konferencije i udruženja pojedinaca koji takve aktivnosti prakticiraju. Oni će vam uvijek objasniti bezopasne i najsigurnije načine, kako izvoditi tehnike i aktivnosti BDSM-a, za koje ste saznali na web-u.

13. Važno je dobiti informacije od različitih, neovisnih izvora

Jedna od najčešćih početničkih grešaka u svijetu BDSM-a je ta, da se sudionici BDSM aktivnosti uhvate za jednu osobu ili jedan izvor informacija, najčešće upravo tamo gdje su ih najprije pronašli sa najvećom lakoćom. Iako te osobe pokazuju dovoljan trud za ispravno prikazivanje BDSM tehnika ili aktivnosti (što na žalost nije uvijek istina), vrlo je ograničeno imati samo jednu perspektivu o jednoj stvari. Potražite knjige, radionice, mentore, prijatelje, grupe u kojima možete razmjenjivati ideje i dobiti provjerene informacije od različitih izvora.

14. Sigurnosne riječi su jedna od stvari koje treba poštivati i upotrebljavati

Možda zvuči starinski ili klišejski, međutim sigurnosne riječi jedna su od dobro uspostavljenih praksi u BDSM krugovima. Sigurnosne riječi jedne su po mišljenju najiskusnijih i priznatih izvoditelja najbitnija norma, koja se raširila kroz zajednicu, iako ih ljudi koriste na drugačiji način. Primjerice, nije nužno upotrebljavati ih kada je netko već iskusniji u tome, međutim pametno je početi sa njima. Prije nego što sa partnerom započinjete BDSM aktivnosti, odredite sigurnosnu riječ po vlastitom izvoru, a riječ neka bude posebna, što znači da je nikada ne koristite za vrijeme klasičnog seksa.

15. Za vrijeme javnih događaja, česta je prisutnost zaštitara

Ne mislimo na zaštitare koji štite događaj ili mjesto događanja, već osobe koje su zadužene za kontrolu nad pravilnim izvođenjem tih aktivnosti. Isti imaju pravo na isključenje pojedinca, u slučaju da se pokazalo neispravno, opasno izvođenje aktivnosti. To može značiti sve, dakle od nepravilnog korištenja bičeva, ignorancije sigurnosnih riječi. Duboko se nadamo da ste do sada shvatili kolika je važnost izgovaranja i bit sigurnosnih riječi kod izvođenja BDSM aktivnosti. Nije čudno da je kratica SSC – safe, sane, consensual (eng. sigurno, razumno, sporazumno) jedan od osnovnih temelja na kojem se gradi BDSM.

16. Igra nije tako spontana kao što je prikazano u hollywoodskim i erotskim filmovima

Situaciju, u kojoj će vas u trenutku požude sasvim slučajno u crvenu sobu odnijeti zgodan milionar gdje ćete doživjeti bezbroj orgazama, možete zaboraviti. No, to svakako ne bih bio loš scenarij kada seks fantazije ne bi na prvu loptu izgledale toliko jednostavne. Oni koji se time bave, pritom su vrlo pažljivi.

Pravo mjesto, pravo vrijeme te prava pomagala podjednako su važni čimbenici za bezopasno izvođenje BDSM aktivnosti. Osim toga morate znati kako u nužnim slučajevima vezanu osobu brzo, jednostavno i bez odgađanja izvući iz takvog položaja odnosno situacije. Sa partnerom morate imati određeni nivo povjerljivosti prije nego što počnete uživati u BDSM aktivnostima U svaku je scenu često uložena velika količina razmišljanja, a pogotovo puno osjećaja.

Došli smo h kraju današnjih 8 činjenica o BDSM-u. Uz nadolazeći film Pedeset nijansi tame, nastavku prvog filma snimljenog po knjizi autorica E. L. James, još je toliko bitno da su sve prakse i tehnike dobro promišljene prije nego što ih krenete prakticirati sami. Zbog toga ne zaboravite na posljednji dio serije činjenica o kojima niste čuli u knjizi ili filmu Fifty Shades of Grey.

Luka
Zainteresiran je za sve o seksu, tako da na njegovom blogu možete pronaći širok raspon članaka koji pokrivaju različita područja - od svakodnevnih savjeta do mnogih freaky fetiša.

Da li ti je zanimljiv naš sadržaj?

Prijavi se na naš e-magazin i ne propusti interesantne novosti!

Brošura

Također pročitajte: